Donnerstag 28. März 2024

Kozma Imre Európai Polgár díjat kap

Kozma Imre, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat alapító elnöke az Európai Parlament (EP) által alapított Európai Polgár díj egyik idei díjazottja. Az ötven díjazott személyéről június 1-jén döntött a Sylvie Guillaume EP-alelnök vezetésével ülésező brüsszeli kuratórium.

 

Kozma Imre Európai Polgár díjat kap

 

Az Európai Parlament által 2008-ban alapított díjat olyan kivételes teljesítményt nyújtó embereknek ítélik oda, kik hozzájárultak a kölcsönös megértés, a polgárok és a tagállamok közötti szorosabb integráció előmozdításához, vagy az unió értékeinek képviseletére hivatott programokat dolgoztak ki.

 

Az Európai Polgár díjat a kitüntetettek saját országukban rendezett díjátadó ünnepségen vehetik át, valamint meghívják őket az októberben Brüsszelben rendezendő központi díjátadó ünnepségre is. Major Balázs régész és Kozma Imre atya egyikei az Európai Polgár díj idei ötven díjazottjának.

 

Kozma Imre irgalmasrendi szerzetes, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat alapító elnöke. 1989-es megalapítása óta a Szeretetszolgálat kiterjedt hálózattal rendelkezik és az ország egyik legnagyobb segélyszervezetének számít: több ezer önkéntessel hét regionális szervezetben és 130 helyi csoportban, több mint kétszáz intézményében végzi tevékenységét. Kozma Imre atya 1997-ben belépett a Betegápoló Irgalmas Rendbe, 1999-ben rendi fogadalmat tett, majd a budapesti rendház főnöke és rendi megbízott lett. Kozma Imrét Hölvényi György EP-képviselő terjesztette fel a díjra.

 

Major Balázs, a budapesti Pázmány Péter Katolikus Egyetem régészeti tanszékének vezetője, arabista, régész-történész, a Szíriai-Magyar Régészeti Misszió alapítója és vezetője. Szakmai munkája elismeréseként 2006-ban megkapta a szíriai Margat várának régészeti koncesszióját; a vár feltárása 2007 óta tart. A világ egyik legnagyobb keresztény örökségének számító keresztes lovagvár feltárását végző magyar misszió az egyedüli külföldi kutatócsoport, amely nem hagyta el Szíriát a harcok 2011-es kitörését követően sem. A tanszékvezetőt Pelczné Gáll Ildikó EP-alelnök terjesztette fel a díjra.

 

A díjazottakat június 1-jén választotta ki a Sylvie Guillaume EP-alelnök vezetésével ülésező brüsszeli kuratórium.

 

Forrás: MTI, Magyar Kurír

Fotó: Lambert Attila

Magyar Kurír

Betegápoló Irgalmasrend
Magyarország

 

levelezési cím:
1023 Budapest, Frankel Leó út 54.

telefonszám:
+36 14388400, +36 14388500
Darstellung:
http://www.irgalmasrend.hu/