Freitag 29. März 2024

Műtőfejlesztés

Kórházunkban a korábban különállóan működő műtők helyén egy öt komplex műtőből álló blokk került kialakításra, kevés helyen elérhető műtéti technikák használatát téve lehetővé.

Szakminisztériumi pályázati pénzből, a kórházat fenntartó Betegápoló Irgalmasrend jelentős hozzájárulásával, illetve kórházi saját forrásból nemrég korszerű műtőblokkot alakítottunk ki.

A hazai kórházakat még jelenleg is jellemző, osztályokhoz kapcsolt egyedi műtők kora a világban már lejárt. A legfejlettebb centrumokban világszerte központi, jobban felszerelt, és nagyobb betegbiztonságot adó műtőblokkokat alakítanak ki.

A korábban különállóan működő műtők helyén egy 5 komplex műtőből álló blokk került kialakításra. Így korszerűsödtünk, továbbléptünk a betegbiztonság területén, s a közép-magyarországi régióban eddig kevés helyen elérhető eszközök és technikák bevezetése vált lehetővé. A légcserélő rendszer segítségével megoldható a műtők levegőjének csíramentesítése, miáltal a műtéti fertőzések száma tovább csökkenthető. Ezt segíti a különleges, főként az ortopédiai nagyműtétek (csípő, térd, váll) során használható, ún. „laminar air flow” technikájú rendszer kiépítése is, mely a műtéti területre steril levegőt juttat. Ugyancsak a műtétek steril biztonságát garantálja az új technikájú zsiliprendszer.

A sebészeti műtő területére olyan korszerű szövetszeparáló műszert szereztünk be, melynek segítségével szinte vérveszteség nélküli műtét végezhető. Ez a műszer használható a hagyományos, nagy vágással végzett beavatkozások során is, ugyanakkor szinte nélkülözhetetlen az úgynevezett haladó laparoszkópos operációkhoz (vágás helyett kicsiny „lyukakon” át végzett beavatkozás). Az újfajta technika és műszer segítségével a kórházban szinte az összes hasi sebészeti műtét megoldható (sérv, rekeszsérv, mellékvese, vastag és vékonybél).

Olyan műtőasztalok kerültek továbbá felszerelésre, melyek a beteg szállítására is szolgálnak. Így a műtét utáni azonnali betegmozgatásból adódó kockázat elkerülhető, egyúttal a beteg számára nagyobb kényelem nyújtható.

Az új műtőblokk egy részét oktató műtétek végzéséhez szükséges zártláncú TV-rendszerrel szereltük fel. Ennek segítségével lehetőség van a folyó műtéti beavatkozást a műtőn kívülre közvetíteni. Ez mind az orvosi, mind a műtős szakdolgozói képzésben / továbbképzésben fontos szerepet kap, különös tekintettel arra, hogy a Budai Irgalmasrendi Kórházban Magyarországon a legszélesebb körben itt végzik az izületi implantáció teljes profilját, illetve a BIK a rheumatoid arthritis sebészi ellátásának országos ellátó és oktató kórháza.

Barmherzige Brüder
Krankenhaus Budapest
Pf. 98.
1023 Budapest
Kérjük tájékozódjanak a szakrendelések emailes és a fekvőbeteg osztályok saját telefonos elérhetősége után a weboldalon! www.irgalmasrend.hu/site/budapest/gyogyitasapolas/jarobetegellatas www.irgalmasrend.hu/site/budapest/gyogyitasapolas/fekvobetegellatas
Telefon: +36 1 4388605-Munkanapokon 8 és 15 óra között
Telefon: +36 1 4388606-Munkanapokon 8 és 15 óra között

Betegápoló Irgalmasrend
Budai Irgalmasrendi Kórház
levelezési cím:
1023 Budapest, Frankel Leó út 54.
C és B épület címe:
1027 Budapest, Frankel Leó út 17-19.
Darstellung:
http://www.irgalmasrend.hu/