Samstag 20. April 2024

Szenegálban is segítenek a magyarok a Hungary Helps jóvoltából

 

P. Kozma Imre OH, irgalmasrendi szerzetes vezetésével a magyarországi Betegápoló Irgalmasrend képviseletében, két máltai munkatársa kíséretében Szenegálba látogatott, hogy a thies-i egyházmegye tulajdonában lévő irgalmasrendi kórház fejlesztéséről tárgyaljanak.

P. Kozma Imre OH, a Betegápoló Irgalmasrend magyarországi Delegátusa , a Magyar Máltai Szeretetszolgálat alapító elnöke, Győri-Dani Lajos máltai ügyvezető alelnökkel, és Solymári Dániel nemzetközi kapcsolatok máltai vezetőjével, Szenegálba utazott, hogy egy hamarosan induló nagyléptékű egészségügyi fejlesztési segélyezésről tárgyaljanak Thiesben. A Magyar Kormány támogatásával, a Betegápoló Irgalmasrend energetikai és általános állapotjavító fejlesztést valósíthat meg, a Thies városában található irgalmasrendi kórházban.

Az intézmény Szenegál egyik legismertebb és leglátogatottabb egészségügyi szolgáltatója. A kétszáz ággyal és különböző szakorvosi, szakcsoporti rendelőkkel működő gyógyító központ folyamatos nyomás és teher alatt működik. A rendelők, szakorvosi helyiségek, műtők, az épület energetikai rendszere korszerűtlen, nehezen bírja a szüntelen ellátási kihívásokat, alapvető fejlesztésre szorul.

Az egy hetes út során, magyar máltai munkatársaim egyeztettek a kórház szakterületi vezetőivel, külön tárgyaltak a specifikus igényekről. Felméréseket készítettek, elemezték az intézmény ellátási rendszerét. Energetikai méréseket végeztek és meghatározták a prioritásokat, figyelembe véve a logisztikai és orvosi személyzet visszajelzéseit. Találkoztunk az intézmény egyházmegyei képviselőivel, valamint az egyházmegye főpásztorával, André Gueye püspök úrral is, aki a tulajdonjog gyakorlója. Az út során felkerestük a kórház irgalmasrendi társintézményét is, hogy összehasonlító elemzéseket készíthessünk a thies-i irgalmasrendi kórház vonatkozásában.

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat tizenöt éve dolgozik aktívan az afrikai kontinens szubszaharai térségében, elsősorban annak keleti felén. Nyugat-Afrika új terület a magyar segélyszervezet számára. Szenegálban, az egy hetes út alatt szinte teljes képet szerezhettek máltai munkatársaim az ország fejlesztési, segélyezési helyzetéről, kihívásairól, legszükségesebb tennivalókról.

Az út során tisztelgő látogatást tettünk Dakarban, az Afrikai Újjászületés Emlékműnél (African Renaissance Monument), valamint ellátogattunk, az UNESCO világörökségi listán szereplő Gorée szigetére, amely azidőben rabszolgapiacként szerepelt. A ma múzeumként működő egykori rabszolgaházban, együtt imádkoztunk a múzeum vezető kurátorával, a sziget katolikus lelkipásztorával, - pontosan azon a helyen, ahol Szent II. János Pál pápa is imádkozott - felidézve azokat az embertelen tetteket, amelyeket a múltban Afrika sokat szenvedett népei ellen követtek el.

Ez alkalommal a Betegápoló Irgalmasrend képviseletében utaztam Szenegálba, s bizton hagyatkozhattam máltai munkatársaim tapasztalatára, és támogatására.

A segélymunka megkezdődött, és várhatóan 2022-ben be is fejeződik.

Budapest, 2021. június 4.

                                                                                           P. Kozma Imre OH

 

Szenegál - Hungary Helps
Szenegál - Hungary Helps
Szenegál - Hungary Helps
Szenegál - Hungary Helps

Barmherzige Brüder Ungarn
Pf.: 98.
1023 Budapest

Kapunk tárva,
a szívünk még inkább!

Istenes Szt. János (1495-1550)

Betegápoló Irgalmasrend
Magyarország

levelezési cím:
1023 Budapest
Frankel Leó út 54.
központi telefonszám:
+36 14388400; +36 14388500

e-mail: irgalmasrend@irgalmas.hu

Darstellung:
http://www.irgalmasrend.hu/