Freitag 19. April 2024
A Betegápoló Irgalmasrend pályázati oldala

A Betegápoló Irgalmas Rend budai kórházépületeinek energetikai korszerűsítése

A projekt azonosítószáma: KEHOP-5.2.1-15-2015-00004
A kedvezményezett neve: Betegápoló Irgalmas Rend
A projekt címe: A Betegápoló Irgalmas Rend budai kórházépületeinek energetikai korszerűsítése
A szerződött támogatás összege: 1.960.000.000,-Ft
Kohéziós alap

Projekt megvalósításának kezdete:        2016.04.11.

Projekt fizikai befejezése:                     2020.12.29.

 

 

A KEHOP-5.2.1-15-2015-00004 azonosítószámú projekt keretében folytatódik az épületenergetikai korszerűsítés

 

A Betegápoló Irgalmasrend budai kórházépületének (megvalósítási helyszín: Frankel Leó út 17-19. szám) energetikai korszerűsítése keretében első ütemben a hűtési rendszer fejlesztése megvalósult. Az érintett épület a Budai Irgalmasrendi Kórház komplexum része, melyben aktív kórházi ellátás folyik. Következő ütemben a Váci Irgalmasrendi Kórház (Vác, Március 15. tér 7.), valamint a Frankel Leó út 54. szám alatti irgalmasrendi épület energetikai korszerűsítése történt meg. A projekt harmadik üteme szorosan kapcsolódik a Betegápoló Irgalmasrend által megvalósított komplex kórházfejlesztési beruházáshoz a Frankel Leó út 17-19. szám alatt. A támogatás révén ezen az ingatlanon korszerű, megújuló energiát hasznosító gázbázisú hőszivattyúk kerültek telepítésre, amelyek révén az épületegyüttes fűtési és használati melegvíz rendszere újult meg.

 

A jelen támogatásból történő fejlesztés eredményeként az érintett épületeknek nem csak az energiahatékonysága javult (csökkent a primer energiafelhasználás, csökkent az épületek üzemeltetése során a légkörbe juttatott üvegház hatású gázok mennyisége), hanem nőtt az épületekben ápoltak és dolgozók komfortérzete, mind a nyári, mind a téli időszakban a korszerű hőszabályozó rendszerek révén. Az épületek hűtési és fűtési rendszerei által biztosított komfortérzet a betegápolás színvonalának emelését is eredményezi, ami ugyan nem számszerűsíthető eredmény, de minden ember számára érzékelhető, aki ezekben az épületekben tartózkodik akár betegként, akár egészségügyi dolgozóként.

 

A keretében végrehajtott beruházás főbb elemei az alábbiak voltak:

  1. Frankel Leó út 54. szám alatti műemlék épület: megújuló energiát hasznosító, gázbázisú abszorpciós hőszivattyús rendszer telepítése, korábbi hagyományos gázkazán kiváltás, valamint a hűtés kialakítása az épület kritikus helyiségeiben.
  2. Vác, Március 15 tér: a kórházépület részleges külső hőszigetelése, a fűtési rendszer korszerűsítése megújuló energiát hasznosító, gázbázisú abszorpciós hőszivattyús rendszer telepítése által.
  3. Frankel Leó út 17-19. szám alatti új épületek: az új épületekben szükséges hőenergiát előállító rendszerek valósultak meg jelen támogatásból, a megújuló energiát hasznosító, gázbázisú abszorpciós hőszivattyús berendezések olyan korszerű megoldást jelentenek, amik az egyébként korszerű kondenzációs gázkészülékeknél is hatékonyabban képesek hőenergia előállítására, mindemellet nagy százalékban megújuló energiát hasznosítanak a hőszivattyús működési elv következtében.

 

A KEHOP keretében támogatott projekt fizikailag már lezárult, azonban a kórházfejlesztési beruházás – aminek része a jelen projektből finanszírozott fűtési rendszer kialakítása – várhatóan 2022. I. negyedévében valósul meg, ekkorra tervezzük az új épületek használatba vételi eljárásának lezárását.

 

A projekt tervezett elszámolható költsége összesen 1.945.401.150 Ft, mely teljes egészében vissza nem térítendő támogatásból kerül finanszírozásra.

Támogatási inzetitás: 100%

 

Sajtóközlemények

 

Indító sajtóközlemény támogatás-emelésről

 

KEOP-5.2.1-15-2015-00004 azonosító számú projekt keretében lezárult az épületenergetikai korszerűsítés

 

 

Záró sajtóközlemény 

 

Fotódokumentáció

 

A Betegápoló Irgalmas Rend budai kórházépületeinek energetikai korszerűsítése
A Betegápoló Irgalmas Rend budai kórházépületeinek energetikai korszerűsítése
A Betegápoló Irgalmas Rend budai kórházépületeinek energetikai korszerűsítése
A Betegápoló Irgalmas Rend budai kórházépületeinek energetikai korszerűsítése

 

Kapunk tárva,
a szívünk még inkább!

Istenes Szt. János (1495-1550)

Betegápoló Irgalmasrend
Magyarország

levelezési cím:
1023 Budapest
Frankel Leó út 54.
központi telefonszám:
+36 14388400; +36 14388500

e-mail: irgalmasrend@irgalmas.hu

Darstellung:
http://www.irgalmasrend.hu/