Mittwoch 24. April 2024

Kitüntették a pécsi ételdoboz ötletgazdáját

szerző: Haszon Zsófia, Pécs.ma, 2015.09.10

A pécsi Morvay Pio atya csak segíteni akart, amikor az ételosztó láda gondolata kipattant a fejéből. Ám az Irgalmasrendi Kórház kerítésére szerelt, éhezőknek nyitva álló zöld doboz híre megállíthatatlanul terjedt az országban. Számos településről megkeresték már a pécsi házfőnököt, sőt egy osztrák jótékonysági naptárba is bekerült az ételláda fotója. Az atya munkáját most hivatalosan is elismerték, rangos díjat kapott a Hajléktalanokért Közalapítványtól. 

Néhány évvel ezelőtt került ki egy zöld doboz Pécsen, a Munkácsy Mihály utcai Irgalmasrendi Kórház kerítésére. Egy mindig nyitva lévő,  postaládához hasonlító adományszekrényről van szó, ahová bárki bármikor betehet és kivehet élelmiszert.

 

irgalmas rend-zöld doboz3

 

Az ötletet egyszerű, mindennapos esetek ihlették. Morvay Imre Pio atya többször találkozott szembe kéregető és a konténerekben, kukákban étel után kutakodó emberekkel a városban, ráadásul a Széchenyi téren álló Irgalmasrendiek Temploma környékén is viszonylag sok hajléktalan megfordul.

 

Az atya maga is rendszeresen tesz ezt-azt a szekrénybe, de szépen lassan a környéken élők és dolgozók is megszokták a zöld doboz létét. Vannak hívők, akik misére igyekezve otthon gyorsan készítenek egy-két szendvicset, és a templomba menet beteszik a szekrénybe.

 

A kezdeményezés hírére az ország több pontjáról is megkeresték Pio atyát, mivel máshol is szeretnék átvenni a jó példát, hogy ilyen módon is segíthessék a hajléktalan, illetve a nehéz helyzetben lévő embereket, családokat. Nemrég pedig hivatalosan is elismerték a pécsi házfőnök munkáját.

 

P. Morvay Pio atya múlt héten vehette át a Hajléktalan Emberért Díjat Balatonföldváron a Hajléktalan-ellátás Országos Konferenciáján Lőrincz Norberttől, a Hajléktalanokért Közalapítvány elnökétől. Lőrincz Norbert megköszönte az atya példamutatását és azt, hogy továbbra is folyamatosan gondoskodik az ételládák működéséről, karbantartásáról, tisztításáról.

 

irgalmas rend-zöld doboz1

 

A ládát az utóbbi időben igencsak megrohamozták, ami kisebb-nagyobb problémákat és rendbontásokat idézett elő a könyéken. Így az atya kénytelen volt szigorúbb szabályokat felállítani az ételosztás folyamatát tekintve. Erről ITT írtunk korábban.

 

A Hajléktalanokért Közalapítványt a magyar kormány alapította azzal a céllal, hogy szakmai iránymutatással, különböző nemzetközi és hazai források bevonásával segítse a hajléktalanok ellátásával foglalkozó szervezeteket. A Hajléktalan Emberért Díj átadásával a közalapítvány elismeri és megköszöni olyan emberek munkáját, önkéntes támogatását, akik hozzájárulnak a hajléktalan emberek sorsának javításához, és ezzel jó példát mutatnak.

Többek között ilyen díjat vehetett át 2006-ban Nagy Bandó András humorista a hajléktalan emberek képviseletéért, segítéséért a rendszerváltás időszakában végzett munkájáért, vagy 2009-ben Bálint György kertészmérnök a Tarnabodon letelepedett hajléktalan családok kiskerti gazdálkodásának segítéséért. 2010-ben az Állampolgári Jogok Országgyűlési Biztosa Irodája, azaz Szabó Máté és munkatársai is megkapták a Hajléktalan Emberért Díjat: az iroda rendszeresen felhívta a figyelmet a hajléktalanokat sújtó problémákra és vizsgálta azokat. Idén Pio atya mellett még a Budapest Bike Maffia kapott elismerést, a hajléktalan és más szegény emberek étkeztetéséért végzett önkéntes munkáért.

Barmherzige Brüder Ungarn
Pf.: 98.
1023 Budapest

Kapunk tárva,
a szívünk még inkább!

Istenes Szt. János (1495-1550)

Betegápoló Irgalmasrend
Magyarország

levelezési cím:
1023 Budapest
Frankel Leó út 54.
központi telefonszám:
+36 14388400; +36 14388500

e-mail: irgalmasrend@irgalmas.hu

Darstellung:
http://www.irgalmasrend.hu/